چشم‌ها در گذر زمان؛ چگونه از بینایی خود مراقبت کنیم؟

تهران - ایرنا - پیری اتفاق خوشایندی نیست و تغییرات زیادی در سلامتی ما ایجاد می‌کند. این تغییرات، قابل‌توجه و اجتناب‌ناپذیرند و می‌توانند زندگی روزمره ما را تحت‌تأثیر قرار دهند. یکی از این تغییرات، مشکلات بینایی است که اغلب از ۴۰ سالگی به بعد شروع می‌شود.

گروه ایرنا زندگی - با بالارفتن سن نیاز به نور و روشنایی بیشتری برای دیدن چیزها داریم، دید ِ نزدیک ما دچار مشکل می‌شود یا شاید دور را خوب نتوانیم ببینیم. مشکلات جدی‌تر نیز آب‌مروارید و بیماری چشمی تیروئید هستند که می‌توانند بدون علامت و زنگ خطر ظاهر شوند.

بینایی یکی از اصلی‌ترین حواس ما برای یک سبک زندگی سالم و بانشاط است که با ورود به نیمه دوم عمر دچار مشکلاتی می‌شود و اگر هر چه زودتر رسیدگی به آن را شروع نکنیم این مشکلات پررنگ‌تر خواهند شد.

چکاپ‌های منظم

چکاپ‌های منظم چشم بخش مهمی از مراقبت از بینایی‌اند. در این چکاپ‌ها، عصب‌های بینایی و شبکیه از جهت هر گونه تغییر در مراحل اولیه بررسی می‌شوند تا اگر مشکلی دارند زودتر شناسایی شده و درمان انجام شود. به‌طورکلی همه افراد باید حداقل هر دو سال یک‌بار چکاپ بینایی شوند. افرادی که دیابت یا پیش‌دیابت دارند باید هر سال تحت معاینات چشم‌پزشکی قرار بگیرند. مدیریت کلسترول خون، فشارخون، قند خون و وزن نیز در این افراد از جهت سلامت چشم اهمیت دارد. ضمناً در این فاصله هر گونه ناراحتی یا تغییری در بینایی‌تان احساس کردید باید به چشم‌پزشک مراجعه کنید.

رژیم غذایی متعادل

داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل برای حفظ سلامت چشم‌ها مهم است. خوردن غذاهای سرشار از ویتامین‌ها و املاح و آنتی‌اکسیدان‌ها می‌تواند به اندازه چشمگیری ریسک مشکلات چشمی را کاهش دهد. یک رژیم غذایی متعادل می‌تواند ریسک بیماری‌های مزمنی را که بر سلامت چشم‌ها نیز اثر می‌گذارند پایین بیاورد.

پزشکان توصیه می‌کنند از منابع غذایی مانند انواع میوه و سبزی و غلات کامل و پروتئین‌های کم‌چرب و چربی‌های سالم زیاد استفاده کنید.

رژیم غذایی که به اندازه کافی آنتی‌اکسیدان ندارد، پُر از کربوهیدرات‌های تصفیه شده است و الکل در آن وجود دارد منجر به افزایش احتمال مشکلات چشمی می‌شود. با بالارفتن سن بدن شما از جمله چشم‌هایتان به مواد مغذی بیشتری نیاز دارد.

ترک سیگار

عجیب نیست که سیگار عامل انواع بیماری‌هاست و شامل بیماری‌های چشمی نیز می‌شود. سیگارکشیدن می‌تواند احتمال بروز بیماری‌های چشمی مرتبط با سن را بالا ببرد مثل تباهی لکه زرد، آب‌مروارید و آسیب عصب بینایی. این بیماری‌ها همگی بر کیفیت زندگی اثر گذاشته و می‌توانند منجر به کاهش بینایی یا نابینایی شوند.

چشم‌ها در گذر زمان؛ چگونه از بینایی خود مراقبت کنیم؟

محافظت از چشم‌ها در برابر پرتوهای UV

قرارگرفتن طولانی‌مدت در معرض پرتوهای UV می‌تواند منجر به آسیب‌های جبران‌ناپذیر به سلامت چشم‌هایتان شود. شایع‌ترین بیماری‌های چشمی مربوط به تابش UV شامل آب‌مروارید و تباهی لکه زرد می‌شوند. استفاده از عینک‌های آفتابی محافظ در برابر UV می‌توانند به کاهش خطر آسیب‌های چشمی کمک زیادی کنند. شما باید از عینک‌های آفتابی استفاده کنید که از چشم‌هایتان در برابر پرتوهای UV ۱۰۰ درصد محافظت کنند.

کاهش مدت‌زمان استفاده از اسکرین‌ها

استفاده از ابزارهای دیجیتال مثل تبلت و گوشی هوشمند برای ساعات طولانی می‌تواند موجب فشار چشم، خشکی چشم و تاری دید شود که به آن سندرم بینایی کامپیوتری (CVS) می‌گویند. برای پیشگیری از این علائم باید هر چند دقیقه به چشم‌های خود استراحت دهید و تابع قانون ۲۰-۲۰-۲۰ باشید: یعنی هر ۲۰ دقیقه به مدت ۲۰ ثانیه به چیزی که در فاصله ۶ متری (۲۰ فوتی) از شماست نگاه کنید تا از فشار وارد بر چشم‌هایتان کاسته شود. تنظیمات اسکرین را جوری قرار دهید که از جهت نور و کنتراست و فاصله و ارتفاع برای شما مناسب باشد.

سعی کنید برای رفع خشکی چشم ناشی از استفاده طولانی‌مدت از اسکرین‌ها از قطره‌های اشک مصنوعی استفاده کنید. این قطره‌های چشمی حاوی مواد نرم و مرطوب‌کننده‌اند که می‌توانند علائمی مانند خشکی و خارش و سوزش و تحریک چشم‌ها را کنترل کنند.

یک تمرین ساده و مفید برای رفع خستگی و خشکی چشم‌ها: مکرراً پلک‌زدن کمک می‌کند چشم‌ها مرطوب شوند و خشکی ناشی از استفاده طولانی‌مدت از اسکرین‌ها کاهش پیدا کند. پلک‌زدن باعث افزایش تولید اشک می‌شود.

. پلک‌زدن آهسته: چشم‌ها را به‌آرامی ببندید و دو سه ثانیه بسته نگه دارید. سپس چشم‌ها را به‌آرامی باز کنید. این کار را چندین بار انجام دهید.

. پلک‌زدن تند: به مدت ۲۰ ثانیه تندتند پلک بزنید. استراحت کوتاهی بکنید و دوباره چند بار این تمرین را تکرار کنید.

چشم‌ها در گذر زمان؛ چگونه از بینایی خود مراقبت کنیم؟

ورزش منظم

بیماری‌هایی مانند فشارخون بالا، دیابت و چاقی می‌توانند به رگ‌های خونی چشم‌ها آسیب زده و مشکلاتی ایجاد کنند. ورزش منظم می‌تواند گردش خون را بهتر کرده و از این عوارض پیشگیری کند.

شما باید در هفته حداقل ۳ بار ورزش کنید تا خطر ابتلا به این بیماری‌ها را کاهش دهید. هر روز ۲۰ تا ۳۰ دقیقه فعالیت هوازی انجام دهید. همچنین می‌توانید تمرینات مربوط به ریلکس کردن عضلات اطراف چشم را یاد بگیرید و انجام بدهید.

خواب خوب شبانه

شب‌ها خوب خوابیدن کلاً برای سلامتی و تندرستی سرتاپا لازم است. وقتی شب‌ها خوب و کافی می‌خوابید، هم ظاهرتان شاداب‌تر است و هم بهتر می‌توانید به کارهای روزمره‌تان برسید. خواب و استراحت باکیفیت می‌تواند از سلامت چشم‌ها و بینایی‌تان حمایت کند. شما باید هر شب حداقل ۷ ساعت خوب بخوابید. ضمناً برنامه خواب منظم داشته باشید، از ظهر به بعد دیگر کافئین مصرف نکنید و از دو ساعت قبل از خواب استفاده از هر اسکرینی را کنار بگذارید.

چشم‌ها در گذر زمان؛ چگونه از بینایی خود مراقبت کنیم؟

آیا سن تنها عامل ابتلا به آب‌مروارید است؟

آب‌مروارید بخشی طبیعی از سالخوردگی در بیشتر افراد است. تقریباً ۹۰ درصد افراد با رسیدن به ۷۵ سالگی دچار آب‌مروارید می‌شوند. آب‌مروارید زمانی شروع به ایجادشدن می‌کند که پروتئین‌ها در چشم‌ها کم‌کم تخریب می‌شوند و این اتفاق از حدوداً ۴۰ سالگی آغاز می‌شود. این پروتئین‌ها روی‌هم تجمع می‌کنند و وقتی این اتفاق می‌افتد، عدسی‌های طبیعی چشم را کدر می‌کند و دیدن سخت می‌شود. وقتی عدسی‌ها مات می‌شوند به آن آب‌مروارید می‌گویند. آب‌مروارید به‌مرورزمان و با افزایش سن شدت می‌گیرد و مات شدن عدسی‌ها بد و بدتر می‌شود.

هر چند آب‌مروارید عارضه‌ای مرتبط با سن‌وسال است؛ اما تنها علت نیست. آب‌مروارید می‌تواند مادرزادی هم باشد و عواملی مانند سیگارکشیدن، آسیب‌های چشمی، دیابت، آب‌مروارید در خانواده، فشارخون بالا، چاقی و برخی داروها نیز می‌توانند باعث ایجاد آب‌مروارید شوند.

علائم آب‌مروارید اغلب به‌مرور و طی سال‌ها شدت می‌گیرد و مانعی برای انجام فعالیت‌های روزمره می‌شود؛ مانند مطالعه، رانندگی و آشپزی. وقتی آب‌مروارید شروع به تداخل در کیفیت زندگی می‌کند زمان آن است که جراحی شده و خارج شود.

جراحی آب‌مروارید یک عمل بی‌خطر و بسیار مؤثر است که می‌تواند قدرت بینایی‌تان را بازیابی کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.